Yenidoğan Döneminde Konstipasyonunun Nadir Bir Nedeni Laktoz İntoleransı Olabilir - Koç, Nevra; Küçükçongar Yavaş, Aynur (Beslenme ve Diyet Dergisi, 2018)
Laktoz intoleransı olan bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişmenin devamı ve kemik sağlığının korunmasında diyet yönetimi tedavinin mihenk taşıdır. Yenidoğan döneminde gaz, abdominal distansiyon, sulu dışkılama şikayeti bulunan olgularda laktoz intoleransı düşünülürken, aksine konstipasyonla karşılaşılabileceği de akılda tutulmalıdır. Anne sütü laktaz enzim replasman tedavisi ile birlikte tek başına ilk 6 ay verilmeli, büyüme izlenmeli, zamanında ve diyete özgü tamamlayıcı besinlerle bebek ve çocukların gereksinimleri karşılanmalıdır. Bu yazıda yenidoğan döneminde konstipasyonla laktoz intoleransı tanısı alan ve ağırlık kazanamama şikayeti ile başvuran bir bebek olgu sunulacaktır.